/Luxusný mobilný dom poháňaný kalifornským slnkom
tiny house mobilný dom

Luxusný mobilný dom poháňaný kalifornským slnkom

Ten, kto hovorí, že malý dom nemôže byť luxusný sa veľmi mýli. Návrhári David Latimer a Taylor Mallon z New Frontier Tiny Homes vedia o tom svoje.

mobilný dom v priestranstve

Tiny house prináša nový trend v oblasti bývania a stavebníctva. Poskytuje mnoho výhod, nakoľko sa jedná o malý prenosný domček (na kolesách) a zároveň nepotrebuje stavebné povolenie a funguje na základe slnečnej energie.

Orchid House je nielen moderný a štýlový, ale umožňuje aj komfortné bývanie off-grid (mimo sietí) a na svoju prevádzku potrebuje len solárnu energiu. Hoci bol tento dom postavený v Nashville, v súčasnosti sídli na pozemku v južnej Kalifornii. Jeho majiteľ je umelec, ktorý pôsobí v LA a rozhodol sa, že malý mobilný dom je pre neho ideálny. Konštrukcia tohto domu je postavená na prívese, ktorý sa dá premiestňovať podľa potrieb majiteľa kam len chce. V Kalifornii sú tieto domy veľmi využívajú nakoľko je táto oblasť známa rôznymi prírodnými živlami.

mobilný dom interiér

Tento dom nie je typický karavan, nakoľko má plnohodnotné steny a pri jeho stavbe sú použité tradičné konštrukčné technológie drevo-domu. Na jeho vnútornú prevádzku potrebuje len južné kalifornské slnko. V prípade tohto „Tiny house“ dizajnér použil zložitý proces, aby strecha pôsobila plávajúcim vzhľadom, ktorý je inšpirovaný škandinávskym štýlom.

mobilný dom s oknami

Tento krásny malý mobilný dom má vnútorné steny a strop vyrobený z javorovej preglejky. Kúpeľňa je obložená klasicky dlaždicami a zrkadlami. Podlaha je z masívneho dubu a na nábytok bol použitý orech. Veľké okná „francúzskeho typu“ a malé svetlíky prinášajú do domu prirodzené denné svetlo. Tieto veľké okná, ktoré sú umiestnené po bočnej strane steny domu sadajú komplet otvoriť, čo prináša voľný priestor medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Dizajnéri sa inšpirovali čistými líniami, čo pretavili aj do odkladacieho priestoru, ktorý je nenápadne skrytý. Pôdorys domu vytvára otvorený priestor pre hostí a v hornej časti domu je bohatý priestor na oddychovú časť a posteľ.

mobilný dom kuchyňa
mobilný dom kúpeľňa

Dom využíva ekologickú separačnú suchú toaletu bio odpadu.

Tiny house je rovnako nádherný ako počas dňa, tak aj v noci. Dizajnové svetlá sú inšpirované úplným zatmením slnka a dizajnéri použili spájateľné LED svetelné pásy, aby zabezpečili krásny žiariaci efekt, okolo svietidiel v prednej časti domu.

Zdroj: www.inhabitat.com   Fotky: StudioBuell Photography via New Frontier Tiny Homes

solárne panely

Vo firme Ecoprodukt pôsobí na obchodnom a marketingovom oddelení. Má na starosti objednávky, logistiku a venuje sa písaniu článkov z oblasti zelenej energie, ale aj novinkám a zaujímavostiam z tejto oblasti.