/Ako si vybrať lepší zdroj energie pre aplikácie: GPS, cyklistika, turizmus v mestách, kempovanie, túlačky európou.
aplikacie-smartphone-zdroje-energie-nabijacky-solarne-dynamo-1

Ako si vybrať lepší zdroj energie pre aplikácie: GPS, cyklistika, turizmus v mestách, kempovanie, túlačky európou.

Vďaka rozvoju aplikácií pre smartfóny je dnes navigácia, cyklotrasy, či objavovanie turistických atrakcií v mestách a na vidieku ľahko dostupné riešenie. Najmä portály zamerané na Android aplikácie denne prinášajú množstvo užitočných pomôcok, ktoré vám uľahčia navigáciu (Sygic), ukážu vám, kde rastú hríby, alebo vám zmerajú spotrebu kalórií. Veľmi obľúbené sú najmä u cykloturistov, ktoré okrem navigačnej funkcie poskytujú mnoho informácií o trase zaujímavostiach, nadmorskej výške, či sumarizujú priemernú rýchlosť, čas, históriu trasy. 

Ak aj vaša nástenka na facebooku pravidelne obsahuje príspevky vašich priateľov o tom, kde sú, na akú zaujímavosť práve narazili v niektorom európskom meste (instago), alebo na akú horu práve vyliezli, určite im pri tom asistoval mobilný telefón. Všetky tieto aplikácie majú však jedno spoločné – sú hladné po energii a baterku mobilu dokážu skonzumovať za pár hodín.

aplikacie-smartphone-zdroje-energie-nabijacky-solarne-dynamo-1aplikacie-smartphone-zdroje-energie-nabijacky-solarne-dynamo-1

Najvyššie nároky na energiu majú práve GPS aplikácie, spolu s pripojením na internet, alebo záznam fotografií a videa. Veď smartfón v púzdre je dnes pri výletoch v prírode rovnakou samozrejmosťou, ako vreckový nožík, či zápalky.

Čo robiť, ak je batéria v koncoch a pred vami dlhá trasa?

Po ruke je niekoľko riešení. Najčastejšie vypíname funkcie, ktoré práve nepotrebujeme. Ak sa zrovna netúlame uličkami Ríma, bez GPS sa chvíľu zaobídeme. Ak nutne potrebujeme pripojenie na internet cez Wifi, alebo dátové spojenie, tiež ho odstavíme. No znamená to len pár desiatok minút k nevyhnutnému vybitiu batérie a vypnutiu pomocníka.

 

Power banky – záložné zdroje energie.

Šikovným riešením je mať pribalenú zásobu energie, ktorá vystačí na niekoľko hodín, až niekoľko dní, podľa kapacity záložného zdroja. To samozrejme odráža aj jeho cena.Trh ponúka rôzne varianty, od 600-800 mAhodín po masívne zdroje s 16 000 mAh, ktoré dokážu nabíjať aj dve zariadenia naraz. Pritom stále majú vreckové rozmery.

Xtorm Magma solárna nabíjačka 45€

Nenoste energiu so sebou. Vyrobte si ju na mieste.

Po horách, či cyklotrasách vám bude cesta ubiehať oveľa pohodlnejšie s istotou, že vás nezaskočí vybitá batéria, pretože energiu vám vyrobí slnko. Solárne nabíjačky nie sú zďaleka tak drahé, ako si mnohí stále myslia a pomaly si nachádzajú nadšencov na bežnom trhu.  Obyčajne majú zabudovanú batériu pre uskladnenie slnečnej energie na čas, kedy slnko nesvieti. Podľa kapacity solárneho článku dokážu bez problémov nabiť tablet, smartfón, iPhone, GPS navigáciu a množstvo zariadení s USB konektorom.

Solárna nabíjačka Yu 2000mAh 49€

Výkonnejšie si poradia aj notebookom, či zásobou energie pre kemp, či obytný príves. Turistické solárne nabíjačky môžete pokojne zavesiť na ruksak, bicykel, či zavesiť na konár pri odpočinku počas cesty. Novinkou sú flexibilné solárne nabíjačky s pružnými panelmi, ktoré sa dajú nosiť ako šerpa. Sú mimoriadne výkonné a odolné. Ako stvorené pre svoj účel a drnejšie zaobchádzanie.

 

Solárny panel Solar Booster AP150 Xtorm

 

Okamžitá energia, ak nesvieti slnko

Moderné dynamo nabíjačky vám pri niekoľkých otočeniach kľukou dodajú energiu pre niekoľkominútový hovor, alebo hodinu osvetlenia. Okamžite nabijú mobil, navigáciu, či tablet. Dynamo nabíjačky bývajú kombinované so solárnym panelom, ale i núdzovým svetlom, alebo rádiom. A stále hovoríme o vreckových rozmeroch.

Travel Pal solár/dynamo gadget 3v1

 

Ak sa vyberiete cez víkend na hudobný festival, chatu, cyklotúru, alebo výlet do niektorej metropoly v zahraničí, okrem nainštalovaných aplikácií nezabudnite na energiu, ktorú im kedykoľvek dodajú naše šikovné zariadenia.

aplikacie-smartphone-zdroje-energie-nabijacky-solarne-dynamo-1

zdroj: redakcia ecoprodukt.sk <g>

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.