/I.D. Buzz elektrický karavan od VW
I.D. Buzz

I.D. Buzz elektrický karavan od VW

I.D. BUZZ vstupuje do výroby v roku 2022

Herbert Diess, predseda predstavenstva značky Volkswagen Passenger Cars v Pebble Beach v Californii povedal:
„História a budúcnosť, Pebble Beach a Silicon Valley – všetky tieto aspekty sú kombinované v tomto aute.“

Podujatie Concours d’Elegance na Pebble Beach prezentovalo mimoriadné historické automobily, ale aj nové koncepčné vozidlá.

„Pebble Beach je ideálne miesto na predstavenie nového karavanu I.D. BUZZ „, vysvetľuje Diess. „Toto vozidlo totiž tvorí dôležitý pilier pre elektrickú stratégiu Volkswagenu a prenáša skúsenosti z legendárneho VW minivanu do budúcnosti.“

I.D. Buzz

Časový plán

Kompaktný štvor-dverový I.D. BUZZ príde do výroby do roku 2022. Obidva plne elektrické modely patriace do I.D. rodiny sú zamerané predovšetkým na trhy v Severnej Amerike, Európe a Číne.

Sériová výroba

Volkswagen v súčasnosti naďalej rozvíja I.D. BUZZ pre sériovú výrobu. Diess objasnil svoje rozhodnutie vstúpiť do výroby:

„Už od nášho vystúpenia na medzinárodných veľtrhoch v Detroite a Ženeve sme dostali veľa listov od zákazníkov, ktorí nás žiadali:„Prosím, postavte toto auto! „

Nie je náhoda, že bola Pebble Beach vybraná, ako miesto pre oznámenie nového elektrického VW Bulli: „Legendárny VW minivan, bol totiž vždy symbolom kalifornského životného štýlu,“ povedal Diess. „Teraz ho prinášame späť, a to vývojom ďalšej e-generácie Volkswagenu.

I.D. BUZZ bol na začiatku roka ocenený ako „Auto koncept roka“ na autosalóne v Detroite. Batérie sa nachádzajú na sodnej časti vozidla. Koncepčné vozidlo bude mať takmer päť metrov, šírku 1,97 metra a výšku 1,96 metra. Vzhľadom na skutočnosť, že elektrický pohon potrebuje veľmi málo miesta, predná a zadná náprava sú ďaleko od seba, čo umožňuje veľký rázvor. „To je dôvod, prečo auto môže byť krátke ako kompaktná dodávka, ale dokáže ponúknuť toľko priestoru, ako bežná dodávka,“ povedal Diess.

I.D. Buzz

Priestor pre náklad

„Okrem autobusovej verzie bude dostupný aj I.D. BUZZ CARGO, ktorý bude symbolizovať dodávky bez emisií a ako vozidlo úrovne 3, bude schopné vysoko automatizovanej jazdy. Ide o ideálny koncept elektrickej prepravy, špeciálne pre mestké centrá“, vysvetľuje Eckhard Scholz, predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Commercial Vehicles.

I.D.Buzz si na podujatí v Pebble Beach ukradol všetku pozornosť pre seba.

Monterey, raj golfistov v Kalifornii, je skutočne unikátne miesto. Raz do roka sa tam stretávajú automobiloví nadšenci z celého sveta, aby obdivovali cenené zbierky, z ktorých niektoré stoja aj milióny dolárov. Tento rok však nadšenie fanúšikov vyvolalo najmä predstavenie I.D.Buzz od Volkswagenu.

Mini-senzácia

E-van po prvý krát pomaly prichádza na pódium. Herbert Diess, generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen a Eckhard Scholz, generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen Commercial Vehicles, prezentovali správu, že sa I.D. BUZZ chystá do produkcie – toto ohlásenie sa šíri ako požiar.

Splnený sen

Bývalý umelecký riaditeľ zo Silicon Valley tomu nemôže uveriť. Už 15 rokov dúfa, že bude počuť tieto slová a nakoniec sa tak naozaj stalo: „Microbus“ získava nástupcu. „Je to splnený sen, tak dlho som túžil, aby Volkswagen postavil Buzz a teraz po mnohých rokoch som sa konečne dočkal realizácie!“. povedal a jeho 52-ročná tvár sa rozžiarila radosťou.

I.D. Buzz

Láska k Volkswagenu

Bernardo je typickým fanúšikom Volkswagenu. Jeho vášeň sa započala, keď uvidel Beetle zaparkovaný na príjazde svojho suseda. „To bolo niekedy v sedemdesiatych rokoch. Americké cesty boli plné hlavne veľkých, ťažkých limuzín, ale ja som sa zamiloval do tej malej, zaoblenej siluety a výrazného zvuku motora Beetle – bol som ním fascinovaný…“ , Pripomína David.

Kúpil si svoj prvý Beetle hneď, ako ako získal vodičský preukaz. Beetle bol nasledovník Karmann Ghia a autobusu Samba z roku 1965. Bernardova láska k Volkswagenu zašla tak ďaleko, že opustil svoju lukratívnu prácu v Silicon Valley a presťahoval sa so svojou manželkou Bonnie do San Diega, mesta vzdialeného  400 kilometrov, aby založil svoju spoločnosť s názvom Zelectric.

„Zelectric vznikol, pretože som vážne uvažoval o tom, či bude na svete dosť ropy a plynu a pýtal som sa sám seba:
prečo by nemohlo mať moje obľúbené auto, elektrický pohon?
Navyše som bol unavený z hluku Sillicon Valley a chcel som vybudovať niečo vlastné.“

Nie dlho potom Bernardo skombinoval prácu s potešením a vytvoril spoločnosť Zelectric Motors. Bernardo vybavuje vzduchom chladený Volkswagen, ako Beetle s elektrickými pohonnými jednotkami už od roku 2006.

V prvom rade odstránil plynovú nádrž a motor. Nový elektromotor potom namontoval priamo na pôvodný prevod. Lítium-iónové články – celkom 37 – sú umiestnené v prednej časti batožinového priestoru, kde bola umiestnená plynová nádrž a v úložnom priestore za zadným sedadlom. Všetko čo potom potrebujete, je olejový chladič a konvertor na nabíjanie 12voltovej batérie, ktorá sa používa na napájanie palubnej elektroniky a vykurovania, rovnako ako v pôvodnej konfigurácii.

Na každom vozidle Volkswagen chcem meniť čo najmenej vecí je možné. Elektromotor sa prispôsobí estetike každého auta a s oranžovými káblami vyzerá takmer ako umelecké dielo.
David Bernardo

I.D. Buzz

Sloboda na kolesách

California je pre Volkswagen Bulli historické mesto, pretože práve Californiu si nemecký závod vybral ako miesto pre výrobu svojho unikátneho auta.O niekoľko rokov neskôr a viac ako desať tisíc kilometrov ďalej na západ sa Bulli stal symbolom generácie, ktorá stála za „slobodou na kolesách“. Kvetinové deti a surfisti západného pobrežia sa do Bulli okamžite zamilovali. Bulli bol a stále je Californský kult.  Jeho priateľsky pôsobiaci tvar zdobia tričká a doplnky takmer v každom obchode so surfami. Od Santa Cruz po San Diego.

Elektromobil Zhidou ZD

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.