/Výnimočné lampy s riasami nepotrebujú elektrinu a čistia ovzdušie

Výnimočné lampy s riasami nepotrebujú elektrinu a čistia ovzdušie

Francúzsky biochemik Pierre Calleja navrhol fascinujúcu „ekolampu“, ktorá rozsvieti ulice a garáže a zároveň znižuje obsah emisií (oxidu uhličitého) v ovzduší. Funguje bez elektrickej energie, poháňaná je výhradne trubicou naplnenou zelenými riasami, ktoré dokážu fluoreskovať – svetielkovať. Lampa využíva na svietenie energiu vytvorenú počas fotosyntézy rias, zatiaľ čo riasy samotné žijú z oxidu uhličitého v okolitom ovzduší.

Lampa je navrhnutá tak, že dokáže energiu z fotosyntézy „ukladať“ na neskôr. V praxi to funguje tak, že keď je lampa prenesená na miesto s nízkym osvetlením, svieti bez potreby externého zdroja energie.Jedna takáto lampa vie absorbovať zhruba tonu uhlíka zo vzduchu za jeden rok – rovnaké množstvo ako absorbuje 150 až 200 stromov ročne.

Pierre Calleja inspects a prototype street lamp in his laboratory in Libourne

Ak by sa tieto lampy začali vyrábať sériovo, mohli by nahradiť vo vela prípadoch konvenčné osvetlenie a zároveň pomôžu pri dlhom boji proti zmene klímy a znečisteniu ovzdušia.

Zaujímavé je taktiež, že táto lampa nie je jediná neobvyklá vec, kde Calleja použil riasy. On a jeho tím vo FermentAlg už používajú riasy na široké spektrum produktov, od udržateľného zdroja Omega 3 doplnkov po základ pre prírodnú kozmetiku. Vymysleli už dokonca aj to, ako využiť riasy ako zdroj biopalív.

zrdroj:

+inhabitat
+FermentAlg

 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.