/Tiché veterné turbíny môžu generovať až polovicu energie pre celú domácnosť.

Tiché veterné turbíny môžu generovať až polovicu energie pre celú domácnosť.

Malé veterné turbíny pre domácnosti žili doteraz len v tieni veľkých veterných fariem, ktorých výkon bol efektívny a za rozumnú cenu, no najčastejšie sa obyvatelia sťažujú na hluk, ktorý produkujú.

Návratnosť investícií je dôležitejšia

Holandská start-up spoločnosť Archimedes našla riešenie v podobe malej veternej turbíny, ktorá je ďaleko efektívnejšia a neprodukuje takmer žiadny hluk. Turbína Liam F1 dokáže generovať 1500 kW hodín energie za rok už pri rýchlosti vetra 5m/s, čo je trochu viac, ako mieny vánok. Toto stačí na pokrytie polovice ročnej spotreby bežnej domácnosti.

Vietor + solárna energia = odstrihnutie od siete

Pri vhodne nastavenej kombinácii solárnych panelov a veternej turbíny sa dá dosiahnuť takmer 100% energetická nezávislosť od verejnej siete. Listy Liam F1 dokážu zachytiť väčšie množstvo veternej, až 80% z teoretickej maximálnej  a zároveň produkovať minimum hluku. Všeobecne sa dá povedať, že výkon tvorí rozdiel tlaku pred a za rotorovými klapkami špirálovej čepele.

veterna turbina-test v tunely
Test výkonu vo veľkom veternom tunely

Aj keď fúka vietor pod uhlo 60°, rotor sa roztočí. Liam F1 nevyžaduje žiaden drahý softvér pre natáčanie proti vetru, pretože jej kužeľovitý tvar to robí prirodzene rovnako, ako veterník. A keďže čepele kladú vetru len minimálny odpor, nevydávajú takmer žiaden hluk.

test turbiny vonku
Test hlučnosti v otovrenom priestore a zastavanej oblasti univerzity

Ambíciou spoločnosti je ešte menšia turbína, ktorá by sa dala inštalovať na stĺpy verejného osvetlenia s LED žiarovkami.

grid-free-gridfree-solarne-ostrovne-systemy-nezavisle-zdroje-energie-ecoprodukt.sk
Vďaka predaju eko-výrobkov v našom Eshope vám môžeme prinášať tieto zaujímavé články.

Zdroj: http://www.treehugger.com/wind-technology/silent-wind-turbines-could-generate-half-household-energy.html

Foto: http://dearchimedes.com/press/   |  Michael VanNederveen

Article by Megan Treacy

 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.