/Takmer neviditeľná veterná turbína inšpirovaná krídlami vážky. Roztočí ju aj mierny vánok.
neviditelna-veterna-turbina-kridla-vazky-enel-ekologicke-obnovitelne-zdroje-ecoprodukt-clanok-2

Takmer neviditeľná veterná turbína inšpirovaná krídlami vážky. Roztočí ju aj mierny vánok.

Rovnaký mechanizmus, ktorý umožňuje vážke zotrvať v lete na mieste využíva táto nová turbína Znesie aj veľmi silné vetry s rýchlosťou víchrice. Prototyp bio-dizajnu bol podľa návrhu architekta Renza Piana testovaný v talianskej Pise. Taliansko je partnerom energetickej spoločnosti Enel a jej divízie obnoviteľných zdrojov ENEL Green Power.

Životaschopný dizajn napĺňa ekologický odkaz a neprekáža obyvateľom.

Konštrukcia slimline má dva listy, ktoré sú oveľa menej viditeľné, než tradičné kompaktné vrtule. To znamená, že v krajinnom pohľade vidíte skôr štíhly pilier. Je to reakcia na časté sťažnosti obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti veterných elektrární a sťažujú sa na hluk. „Vážka“  spoľahlivo funguje aj pri nízkej intenzite vetra.

neviditelna-veterna-turbina-kridla-vazky-enel-ekologicke-obnovitelne-zdroje-ecoprodukt-clanok-2neviditelna-veterna-turbina-kridla-vazky-enel-ekologicke-obnovitelne-zdroje-ecoprodukt-clanok-2

Listy sú vyrobené z ľahkých uklíkových kompozitov a polykarbonátu, takže ju roztočí aj mierny vánok. Plexisklové dosky s lopatkami dodávajú turbíne takmer umelecký nádych a stávajú sa vizuálne príťažlivejšie. Prototyp generuje až 1200 kWhodín za dva mesiace.

neviditelna-veterna-turbina-kridla-vazky-enel-ekologicke-obnovitelne-zdroje-ecoprodukt-clanok-2

Nie roky, ale pár mesiacov k sériovej výrobe.

Taliansky trh očakáva sériovú výrobu niekedy v budúcom roku.

Zdroj: http://webecoist.momtastic.com/2013/10/23/nearly-invisible-wind-turbine-inspired-by-dragonflies/

Article by Steph

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.