/Rodinné auto na solárny pohon vyhralo preteky naprieč Austráliou
solarne-auto-energia-rodina-

Rodinné auto na solárny pohon vyhralo preteky naprieč Austráliou

Stella je prvé rodinné auto poháňané fotovoltaickou energiou zo solárneho panelu. Vyvinul ho tím Soalr team z Eindhovenu, University of technology v Holandsku. Vozidlo zvíťazilo v tirede cruiser na World star challenge 2013 v Austrálii.

3000 km na solárny pohon

Vozidlo úspešne dokončilo preteky dlhé 3 tisíc km s posádkou priemerne troch ľudí, priemernou rýchlosťou 67 km/h a maximálnou rýchlosťou 120 km/h. Trieda cruiser bola slávnostne uvedená na podporu komerčného rozvoja životaschopných áut poháňaných slnečnou energiou. Cruiser tiež znamená praktickosť pre použitie v každodennom živote, zatiaľ čo sa iné kategórie zameriavajú na dosiahnutie vyššej rýchlosti.

solarne-auto-energia-rodina-

Tím bol hodnotený v niekoľkých aspektoch, ako pohodlie, estetika, dizajn, paralelné parkovanie, nákladový priestor. Ako jediné malo evidenčné číslo.

solarne-auto-energia-rodina-

Rodinné auto bez spotreby paliva

Solárne auto Stella vyvinuli študenti. Solárne panely v zadu sa dajú naklápať k slnku a dobíjajú palubné batérie, keď auto stojí. To vytvára prebytočnú energiu, ktorá by mohla byť spätne dodávaná do siete. Auto generuje viac energie, než potrebuje. Dokonca jej spotrebuje o polovicu menej, než je kapacita solárnych panelov. Takže je energeticky pozitívne.

solarne-auto-energia-rodina-solarne-auto-energia-rodina-

Stella je extrémne aerodynamické vozidlo, vyrobené z ultraľahkých materiálov. Má mimoriadne efektívne hnacie ústrojenstvo a elektrickými motormi v kolesách, prepracovaným systémom riadenia spotreby energie z batérií. Bolo vivynuté aj s účelom preskúmať potenciál vozidiel pre bežného spotrebiteľa. Vozidlo je schopné prepraviť rodinu z Holandska do Francúzka v jednom dni a je vhodné aj na každodenné dochádzanie do práce v dostatočnom pohodlí.

solarne-auto-energia-rodina-

Nie je to o rýchlosti.

Práve dôraz na pohodlie, jednoduchosť v konštrukcii je kľúčom k uvedeniu solárnych vozidiel do komerčnej výroby. S týmito kritériami prichádza aj ďalšie a hlavné – realizovateľnosť.

Zdroj: http://www.dezeen.com/2013/10/13/solar-powered-family-car-wins-race-across-australia/

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.