/Zrúcanina vo Francúzsku, premenená na útulný hosťovský Off-grid dom

Zrúcanina vo Francúzsku, premenená na útulný hosťovský Off-grid dom

Na prvý pohľad sa táto stavba môže javiť ako hromada sutín, no keď sa pozriete bližšie, nájdete tu malý a útulný priestor s dreveným interiérom z Dougalsovej jedle. Architektonická firma Blee Halligan Architects, ktorá sídli v Londýne, navrhla malú budovu nazvanú „Mountain Rescue,“ ako ubytovanie pre hostí v areáli historického mlyna v pobrežnom regióne Languedoc v južnom Francúzsku. Malá stavba, využívajúca solárnu energiu, bola zhotovená v dielni a následne prepravená priamo na miesto pomocou kamiónu a umiestnená medzi historické, kamenné zrúcaniny.

solárne panely

Stavba sa nachádza v odľahlej časti obklopenej prírodou, ku ktorej vedú horské cestičky. Bola navrhnutá tak, aby fungovala Off-grid a je poháňaná zelenou energiou, čo zabezpečujú solárne fotovoltické panely.

„Stavba sa snaží zachovať krásu rozpadajúcej sa kamennej ruiny, umiestnením samostatnej izolovanej drevenej konštrukcie,“ vysvetlila firma Blee Halligan Architects. „Bola postavená výlučne z Douglasovej jedle, so štruktúrou Iroko dosiek, ktorá sa dala ľahko prispôsobiť na mieste tak, aby vyhovovala výstrednostiam kamenných múrov.“

Zrútená časť nosných múrov tiež ovplyvnila výber materiálu. Pôvodné hlinené strešné časti boli „zachránené“ a vyčistené na opätovné použitie, zatiaľ čo časť existujúcej budovy bola kompletne prestavaná tak, aby sa mohla nová stavba naviazať na starú a vytvoriť tak zaujímavý vzhľad zrúcaniny. Veľká stena z jedľového dreva nahradila jednu zo zrútených stien a prepúšťa cez okná svetlo do spálne. Pre izoláciu bola v tomto prípade použitá kvalitná ovčia vlna. V kombinácii s vhodnými doplnkami ako sú napr. LED svetlá predstavuje táto stavba skutočný dizajnérsky skvost.

zrucanaina-pohlad-exterier

Prístup ku „Mountain Rescue“ začína nádvorím s centrálne umiestneným stromom, ktorý vytvára tieň. V dome sa nachádza kúpeľňa, a tiež aj šatník. Ďalšia miestnosť je spálňa, ktorá je vykurovaná kachľami na drevo, ktoré tiež ohrievajú vodu v kúpeľni. Narozdiel od kamenných exteriérov sú obložené nenafarbeným drevom.

solarne-ostrovne-systemy

Zdroj: inhabitat.com     Fotky: bleehalligan.co.uk

Vo firme EcoProdukt pôsobí na marketingovom oddelní a zaoberá sa článkami z oblastí, ako sú solárna energia, Off-grid a zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje pre dom, záhradu a turistiku.