/Učiteľ umenia na dôchodku si postavil rozprávkový hlinený dom za 200 €
nizkoenergeticky dom postaveny z hliny

Učiteľ umenia na dôchodku si postavil rozprávkový hlinený dom za 200 €

Michal Buck pôvodne navrhol dom na zadnú stranu obálky, následne strávil viac ako dva roky zbieraním lokálnych nepotrebných materiálov .

Podlahové dosky boli zo susedovej opustenej lode, zatiaľ čo sklá na okna boli zachránené z vyradenného kamiónu. Dokonca aj slama použítá ako krytina na strechu bola z miestneho pola.

nizkoenergeticky dom postaveny z hliny

Dom nemá elektrinu a tečúcu vodu no neďaleký potok poskytuje dostatočný zdroj pitnej vody.

Michal udržuje v dome teplo pecou na drevo, ktorá poskytuje viac než dosť pre vykurovanie tohto nízkoenergetického domu vďaka slamenej izolovacií stien.

nizkoenergeticky dom postaveny z hliny

Umelecky vytvorená hromada poukladaného dreva poskytuje palivo pre sporák, sliepky v kurníku poskytujú jedlo zadarmo. A samozrejme aký by to bol ekologický dom keby v nom nebola kompostovacia toaleta.

nizkoenergeticky dom postaveny z hliny

 

Michal chcel ísť príkladom pre ostatných a stálo ho to len niečo cez 200 € keď mu už došla slama a klince pri výstavbe. Ako sám hovorí: „Zem nemusí trpieť kvôli stavbe domu, stačí ho postaviť zo zeme. Chcel som ukázať, že dom nemusí stáť takmer nič. Žijeme v spoločnosti v ktorej trávime väčšinu života splácaním hypotéky.“

nizkoenergeticky dom postaveny z hliny

 

Foto: Michael Buck

webbanner 28112013 viansolarne

gift131

Netradičné ekologické vianočné darčeky

 

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.