/Miniatúrny pojazdný dom na lacné bývanie. Študenti nemajú záujem o hypotéky a predmestský život. (video)
mobilny-dom-studenti-ekologicky-solarny-kompostovacie-wc-video-sebestacny-bez hypotek-6

Miniatúrny pojazdný dom na lacné bývanie. Študenti nemajú záujem o hypotéky a predmestský život. (video)

Študenti z Green Mountain College prišli s veľmi inovatívnym dizajnom šetrným k životnému prostrediu a najmä nákladnému životu vo veľkomeste. Postavili si miniatúrny dom, ktorý je ťahaný na prívese za autom.

Kedykoľvek kamkoľvek s vlastnou solárnou energiou .

Projekt navrhlo a skonštruovalo 16 študentov. OTIS (skratka pre optimalizovaný nezávislý obývateľný mobilný priestor ), ktorý môže byť ťahaný na prívese bežným automobilom.  Aerodynamický tvar domu má vlastný systém zberu dažďovej vody. Energiu zabezpečuje 120 wattový systém solárnych panelov.  Na spracovanie a hygienické uskladnenie splaškov slúži kompostovacia toaleta.

Na priebeh projektu dohliadal profesor Lucas Brown. Kometoval ho slovami: „vidím re-interpretáciu súčasnej mladej generácie ako viesť šťastný a nezávislý život na čo najmenšej ploche.

mobilny-dom-studenti-ekologicky-solarny-kompostovacie-wc-video-sebestacny-bez hypotek-mobilny-dom-studenti-ekologicky-solarny-kompostovacie-wc-video-sebestacny-bez hypotek-

 

Mladá generácia nemá záujem o hypotéky a konzumný predmestský život

Obydlie pripomínajúce kočovný život predstavuje nový pohľad na americký sen najmä medzi študentmi. Model predmestského života, ktorý tu bol posledných 50-60 rokov sa takto priblížil ku svojmu koncu. Študenti nemajú záujem byť viazaný nájomným, alebo drahou hypotékou po skončení štúdia.  Mať svoj vlastný životný priestor, ktorý kladie nízke nároky na údržbu a veľmi dobrú mobilitu je odrazom odlišných životných priorít.

mobilny-dom-studenti-ekologicky-solarny-kompostovacie-wc-video-sebestacny-bez hypotek-

Návyky plytvania a predmestského stereotypu už niesú „In“.

Drobné mikro-apartmány sa môžu stretnúť aj so svojou kritikou, no je jasné, že sociálno-ekonomická štruktúra mladých Američanov sa mení. Nemajú záujem  skočiť do finančnej špirály dlhov, pokračovať v návykoch plytvania a skončiť niekde na predmestiach posiatych veľkými neefektívnymi domami.

mobilny-dom-studenti-ekologicky-solarny-kompostovacie-wc-video-sebestacny-bez hypotek-

Zdroj: http://www.treehugger.com/green-architecture/otis-optimal-travel-independent-space-green-mountain-college.html
Article by Kimberley Mok

Už od roku 2010 sa pohybujeme vo svete inovatívnych technológii, ktoré riešia problém elektrického pripojenia mimo elektrickej siete - Off grid. Našim cieľom je pomáhať šetriť energiu, pretože ako prax ukazuje úspora nevyrobenej energie je ešte efektívnejšia, ako vyrobená energia.